неделя, 27 януари 2013 г.

Био, био и пак био...

Всички сме постоянно заливани от термина "Био" в нашия живот. Всичко което цели нашите покупателни възможности е "Био". Това е новия рекламен трик... Терминът "Био". Великия рекламен надпис на Найк - Just Do It, е вече в архива...На мода е "БИО", как само звучи, а?
 Но какво искаме да получим, когато купуваме продукт с надпис "Био"...? Самочувствие, че можем да си го позволим? Успокоение, че се грижим за природата? Или защитаваме здравето си? Според мен и трите по равно...
 Но какво означава "Био"? Произходът е от думата "Биологичен" т.е. Естествен, природо съобразен, последното е това което ми навява мисли... Ние (хората) искаме ли природосъобразен начин на живот или не искаме???
 И сега всички в хор: Искаме, искаме, искаме
 Обаче какво означава природосъобразен начин на живот? Какво означава живот в близост до природата в нашите разбирания? В моите означава вигвам /юрта/ пещера, където няма топла вода, няма климатик, няма хладилник, няма разнообразни храни, няма мебели, няма телевизия, интернет, автомобили и транспорт.... Има работа от тъмно до тъмно, копае се на полето, сеят се зърнени култури, ловува се и каквото даде природата - това се яде цяла година. Ако природата нещо не е на кеф, този сезон... Кофти, гориш! Ако ти върже, просто ще успееш да закърпиш годината... няма разнообразие, няма благоденствие.. това ли искаме - не вярвам.

 Какво следва - "Искаме да живеем в разбиране с природата, както едно време". Ами добре, хайде да уточним което точно време, че от 5-6000 години, от както има писана история има доста времена, които са "едно време". Считаме че най-неприродосъобразния начин на живот е настапъл горе долу след техническата революция, тогава се се разработва промишленоста, тогава се появяват комините на заводите, които бълват, черен, отровен дим в небето, тогава се  появява обаче и медицината.. електричеството..и дънките ( това последното не се сдържах и трябваше да го анонсирам).

  Та значи след техническата революция, къде малко по-късно, къде доста по-късно, продължителноста на живота скача ей така лекичко, от около 40-45 на 70-75 години... ха сега деца кажете, това БИО ли е?

   Природосъобразно ли е човек да живее 75 години ( при това дори в България средната продължителнос е 72,6 години ).. не мисля, по-скоро БИО би трябвало да е 35-40, при това на 20 вече са ти изгнили зъбите, а на 30 вече си мъдър старец.

 Та нека първо решим какво искаме и после да се биеме в гърдите, че сме БИО. И нека не се подлъгваме, че хем си задоволяваме всички животински нужди, хем не пречим на природата...

Няма коментари:

Публикуване на коментар